A Pál utcai fiúk
2015. augusztus 30. írta: fannibella

A Pál utcai fiúk

A regényben két fiúbanda harcol egymás ellen, az egyik a Pál utcai fiúk, a másik pedig a vörösingesek. Ezen túl még sokminden más izgalmas esemény is történik. 

Már az első fejezet is elég olvasmányos, ezért le sem tudod tenni, ha túljutottál a 6. oldalon.

A két Pásztor fiú (testvérek) einstandot követ el a Múzeum-kertben. Nemecsek Ernő volt az áldozat, akitől elvették az összes játékgolyóját. Őt senki nem vette komolyan, csak Boka, a vezér.

Einstand: amikor valamelyik erősebb fiú magánál gyengébbet lát játszani és a játékot elveszi tőle. Az erősebb fiú hadizsákmánynak tekinti pl. a golyót és akinek ez nem tetszik, vele szemben erőszakot fog alkalmazni.

A Pál utcai grundon délutánonként kisdiákok játszanak. Hírét veszik, hogy a füvészkertben tanyázó rivális társaság, amelynek Áts Feri a vezére, rohamra készül, hogy elfoglalja a Pál utcaiak grundját. A fiúk felkészülnek az ellenséges támadásra. Bokát választják vezérül. Annak rendje szerint a többiek is kapnak rangot, egyedül a vézna, szőke Nemecsek Ernő marad közlegény.

Geréb, aki szintén a vezéri rangra pályázott, bosszúból a füvészkertiekkel szövetkezik. Az árulás gyanúja Nemecsekre terelődik. A vézna fiú, hogy bebizonyítsa hűségét, visszaszerzi az ellenség által elrabolt grundzászlót. Akciója során kényszerű fürdőt vesz a füvészkerti tó hideg vizében. Elérkezik a csata napja. Ekkorra már a lázasan fekvő Nemecsek kiszökik betegágyából és bátran veszi ki részét a harcból. Ő is hozzájárul a Pál utcaiak győzelméhez. De nem sokáig örülhet új főhadnagyi rangjának, mert a fürdés miatt tüdőgyulladást kap.

A grund fennmaradásért háborúzni kell és a közkatonának áldozatul kell esnie, hogy ily módon igazi hőssé váljon. Nemecsek minden erejével földhöz vágja Áts Ferit, majd elájul. Győznek a Pál utcai fiúk. Nemecseket hazakísérik, már nagyon rosszul van. Kinevezik kapitánnyá. Nem sokkal később Nemecsek meghal, a gittegylet későn érkezik, hogy bocsánatot kérjen tőle. Boka mindvégig kis barátja mellett volt. Később a grundon Janótól tudja meg, hogy nincs több grund, építkezni fognak a telken.

Úgy tűnhet, hogy hiába volt minden. De nem. Hisz az emlékek és az élmények teszik értékessé mind azt, amit átélünk.

A könyv olvasását követően bejártam a szereplők életének helyszíneit.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://konyvmolyoklub.blog.hu/api/trackback/id/tr537745904

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása